Infobrug.nl

06-27258930
Winkelwagen: 0,00 0 items

Vrouwen van Nu viert 90-jarig bestaan

Op 19 oktober vierde Vrouwen van Nu in het Trefpunt het 90-jarig bestaan van de afdeling Balkbrug.

In maart 1930 was de Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen in Balkbrug een feit. De landelijke vereniging was in oktober van dat jaar opgericht en in maart 1931 de Overijsselse bond. Balkbrug was de eerste bond in Overijssel.

De moeder van Zwaantje Pinxsterhuis was een van de oprichters. De eerste avond telde al 30 leden. De contributie was fl. 1.50 per jaar en ze kwamen maandelijks bij elkaar. De avonden vonden bij volle maan plaats, omdat men er dan makkelijker op de fiets heen kon over onverharde wegen.

Diverse commissies werden in het leven geroepen, waarvan de agrarische commissie de oudste was.  In de oorlog lag alles stil, ook landelijk, en nadien pakte men het weer op. De naam werd veranderd in Ned. Bond van Plattelandsvrouwen. De vrouwen kregen lessen in koken, naaien, van oude kleding nieuwe maken, breien, groenten inmaken en wecken.

Door de jaren heen waren er ook nog de handwerkcommissie, de breiclub, de culturele groep, een zangkoor, een volksdansgroep, een toneelgroep, de hobbyclub en de fietsclub. Enkele van deze groepen bestaan nog steeds.

In 2002 werd de naam gewijzigd in Vrouwen van Nu. Deze naam is na bijna 20 jaar nog wennen, want veel dames zullen ook deze avond gedacht hebben: we gaan weer naar de plattelandsvrouwen.

Rond 2000 werd er ook een bridgeclub opgericht. En dan is er nog de bezoekcommissie. In het verleden werden er veel kraambezoeken gedaan en kregen jonge moeders een leuk cadeautje voor hun spruit. Tegenwoordig gaan dames van de bezoekcommissie naar zieke of overleden oudere leden die ze helemaal niet gekend hebben. Maar wie weet gebeurt het ooit weer  dat de bezoekcommissie weer op kraambezoek gaat. Want Vrouwen van Nu in Balkbrug blijft niet stilstaan, en hopelijk blijven ze bestaan van generatie op generatie.

 

X