Infobrug.nl

06-27258930
Winkelwagen: 0,00 0 items

Stolpersteine worden gelegd in Balkbrug en Dedemsvaart

Het begon ermee dat de Historische Vereniging Avereest in contact kwam met Joop Kolkman, een 52-jarige inwoner van Zwijndrecht. Zijn moeder was samen met twee zussen opgegroeid aan de Moerheimstraat 12 te Dedemsvaart.

Met het ouder worden wisselden Joop en zijn broer en zussen verhalen uit over zijn opa, oma en haar zussen. Zij vertelden over de familie Lehman, hun naaste buren. De familie Lehman werd in oktober 1942 afgevoerd naar kamp Westerbork en vandaar op 4 mei 1943 naar vernietigingskamp Sobibor. Oma Lehman werd in oktober 1942 afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Dit had een grote impact op de familie, en er werd vaak over hun lot gepraat.

Joop en zijn broer en zussen kwamen op het idee om aan te haken bij een grootschalig Europees kunstproject van de ‘Stolpersteine’, het enige wat zij konden doen om de herinnering aan de familie Lehman levend te houden. Joop was al betrokken geweest bij het leggen van Stolpersteine in Zwijndrecht en Dordrecht.

Stolpersteine, oftewel ‘struikelstenen’, is een project van de Duitse kunstenaar  Günther Demnig. In 1996 en 1997 legde hij de eerste illegale Stolpersteine in Berlijn en Keulen. Daarna werd het vanaf 2000 een groot Europees kunst- en herinneringsproject voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Waar je ook bent in Europa, ze zijn overal te vinden.

Inmiddels zijn er om en nabij de 70.000 stenen gelegd bij woningen van de slachtoffers, te weten Joden, Sinti, Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, gehandicapten en Jehova’s getuigen.

Demnig brengt de Stolpersteine aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van de slachtoffers. De stenen zijn van beton en op de kop zit een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden zijn gestanst.

In 2020 is een projectgroep Stolpersteine begonnen om uitvoering te geven aan dit herinneringsproject in Dedemsvaart en Balkbrug. En op 9 en 10 april is het zover dat de Stolpersteine gelegd zullen worden in Balkbrug en Dedemsvaart!

X