Infobrug.nl

06-27258930
Winkelwagen: 0,00 0 items

Rodion Trio brengt bijzonder concert in ReestkerkDe slechte weersomstandigheden, harde wind en regen, weerhielden de veelal trouwe bezoekers van de concerten van de Stichting Kamermuziek Oud Avereest er niet van om zondagmiddag naar de monumentale Reestkerk te komen. Op het programma stond een optreden van het Rodion Trio dat bestaat uit Diederik Ornée, klarinet, Annelies Vrieswijk, saxofoon en pianist Mark Toxopeus, piano. Het trio bracht werken van onder meer Bach, Gesualdo, Bizet, Von Renicek en Liszt met als centrale thema ‘Misdaad en Straf’. Het werd een bijzonder optreden, zeker wanneer men bedenkt dat de klarinet in de tijd van Bach en Gesualdo amper bekend was terwijl de saxofoon pas twee eeuwen na het leven van deze componisten werd uitgevonden. Toch zorgde het Rodion Trio er voor dat de werken van de componisten eer aan werd gedaan.

Een cantate van Bach horen uitvoeren op een saxofoon gaf dan ook een bijzondere luisterervaring en het klonk schitterend. De tonen van klarinet en saxofoon vloeiden ineen tot een prachtige welhaast menselijke stem. Een vrolijke en spectaculaire uitvoering kreeg een verkorte compilatie van de opera Carmen, waarvan het verhaal tussen de delen door werd verteld door Diederik Ornée. Na de pauze klonk de Raskolnikoff Overtüre van de vrij onbekende componist Emil von Reznicek, een werk uit 1929, waaraan de luisteraar wel even moest wennen. Het werd echter met verve en veel brille uitgevoerd. Het slotstuk werd gevormd door een spectaculaire bewerking van de Mephisto Waltz van Franz Liszt. Dit werk lag beter in het gehoor en vooral de fenomenale pianist oogstte veel bewondering. Het trio werd dan ook beloond met een welgemeend applaus.Rodion Trio (1)sm

Het eerstvolgende concert van de Stichting Kamermuziek Oud Avereest staat gepland op 20 maart, aanvang 15.00 uur. Op het programma staat dan het Ensemble Odessa dat Joodse en Sefardische liederen ten gehore zal brengen.

X