Infobrug.nl

06-27258930
Winkelwagen: 0,00 0 items

Visie

Infobrug is hét platform voor al het nieuws en informatie over activiteiten in en rondom Balkbrug. De organisatie is geheel in handen van vrijwilligers die ervoor zorgen dat het nieuws van Balkbrug, Oud Avereest en omgeving verspreid wordt. Tevens wordt de agenda actueel bijgehouden.

Het onderstaande filmpje is in 2015 gemaakt door studenten. Het laat zien hoe snel de situaties kunnen veranderen. Om die reden willen wij u deze informatie niet onthouden.

 

Historie Balkbrug

Balkbrug ligt aan het riviertje De Reest dat de grens vormt tussen Overijssel en Drenthe.

Het dorp dankt zijn naam aan een balk die onder een brug in het kanaal De Dedemsvaart lag. Deze balk moest voorkomen dat schepen met te grote diepgang deze brug konden passeren. Van oudsher is er een noord-zuid verbinding die via de verdedigingsveste de Ommerschans en het huidige centrum van Balkbrug liep. De groei van het dorp werd rond 1800 bespoedigd door het oprichten van een bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid op de Ommerschans, ten zuiden van het Balkbrug. Balkbrug was de strafkolonie van de Maatschappij totdat de Staat het terugkocht na het faillissement van de Maatschappij, halverwege de 19e eeuw.

 

Balkbrug heden

Balkbrug, meer dan een bezoek waard

Balkbrug en directe omgeving heeft veel te bieden. Niet alleen voor de inwoners in dit gebied, maar zeker ook voor de vakantiegasten. Wellicht staat u op een van de campings ’t Reestdal en Si-Es-An, beide prachtig gelegen in een bosrijke omgeving en met meer dan genoeg aanbod aan activiteiten voor een heerlijke vakantie. En wanneer u van lekker eten houdt moet u zeker een bezoek brengen aan Brasserie De Boerderij of Proefkamer het Reestdal. Of breng uw conditie op peil bij Reestdal Outdoor.

Natuurlijk kent iedereen de naam en faam van het Heuveltjesbosbad, verkozen tot het mooiste buitenbad van Nederland. Op het zwembad staan het zwemplezier en ontspannen recreëren centraal. Nieuw dit jaar is het pannaveld waar niet alleen gevoetbald, maar ook gebasketbald kan worden. Maar u kunt ook lekker lui genieten op de grote ligweide.

 

Voor de actieve vakantieganger zijn er tal van wandelingen en fietstochten door de omgeving van Balkbrug. Denk aan het natuurgebied van het Reestdal. Breng tijdens die sportieve uitstapjes eens een bezoek aan De Wheem, het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel waar onder meer een nagemaakte dassenburcht te zien is. Aan de andere kant van de weg vindt u de monumentale Reestkerk, die enkele jaren geleden volledig gerenoveerd is.

Of bezoek de Ommerschans, de oude verdedigingsvesting, helemaal aan de andere kant van Balkbrug gelegen. Hier had de Maatschappij van Weldadigheid een van haar koloniën. Men hoopt in 2018 de status van Werelderfgoed te verkrijgen. Doe eens mee met een georganiseerde rondleiding om meer te horen over de interessante geschiedenis, cultuur en natuur van dit gebied.

 

Wie Balkbrug vanuit het oosten binnenrijdt heeft ongetwijfeld korenmolen De Star zien staan. De molen is iedere woensdagmiddag en zaterdagochtend geopend. U kunt een rondleiding door de molen krijgen, maar ook producten uit het winkeltje kopen. De molen is in de achterliggende jaren door vrijwilligers helemaal in de oude stijl opgeknapt en onderhouden.

Wilt u eens een avondje werken aan uw lachspieren? Ga dan naar een van de voorstellingen van toneelvereniging DITO in het Openluchttheater Avereest. Dit theater vindt u aan de Hoogeveenseweg, tussen de sporthal en manege De Diamanthal. Is de avond onverwacht wat kouder? Neem gerust een stoelkussen en dekentje mee want dat doen de vaste bezoekers van het openluchttheater ook.

 

We noemden al even De Diamanthal, de manege aan de Hoogeveenseweg waar het hele jaar door tal van activiteiten worden georganiseerd. Diverse concoursen met ruiters van (inter)nationale faam staat op de agenda. Het weiland naast De Diamanthal wordt vaak gebruikt als feestweide voor bijzondere activiteiten, zoals het Truckfestijn (7-9 juli), de Trekkerslep (zaterdag 12 augustus) en het Beachvolleybaltoernooi (8-9 september).

 

Er is nog veel meer over Balkbrug te schrijven. Het dorp barst van de activiteiten die door het hele jaar heen georganiseerd worden. Alle informatie over deze activiteiten, maar ook aankondigingen en verslagen vindt u op www.infobrug.nl waar tevens de actuele agenda te vinden is. Die informatie is ook te vinden op een zevental schermen die in en rondom Balkbrug hangen.

X