Infobrug.nl

06-27258930
Winkelwagen: 0,00 0 items

Heuveltjesbosbad plaatst nestkastjes tegen eikenprocessierups

Afgelopen jaar hebben veel mensen hinder ondervonden van de eikenprocessierups. Overal hangen rood-witte linten om de bomen waarin nesten gevonden waren. Er is gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel, maar nu blijkt ook dat koolmezen en pimpelmezen een handje kunnen helpen om de rups te bestrijden. Deze vogels worden beschouwd als de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Om de koolmezen te helpen kunnen er nestkastjes geplaatst worden. Dit is nu ook gebeurd bij het Heuveltjesbosbad. Op het terrein van het zwembad worden in totaal tien nestkastjes geplaatst. ‘Gelukkig viel de overlast vorig jaar nog mee’, zeggen badmeester Gradus Hagel en voorzitter Luc Smink. ‘Dat komt mede door de ruime afstand tussen bad en de bomen, maar toch willen we de aanpak dit jaar preventief laten zijn.’ Diverse manieren van aanpak worden onder de aandacht gebracht, maar met name de verkoop van de Nestkastjes door Werkplaats De Nieuwe Weg in de Vinkenbuurt zorgde voor een duidelijke klik.

De werkplaats heeft dertien beroepsafdelingen waaronder de afdeling hout. Een kwart van de opbrengst van de nestkastjes gaat naar Duchenne Heroes ten behoeve van het Duchenne Parent Project. Het Project, dat 25 jaar geleden is ontstaan, doet onderzoek naar de ontwikkeling van medicatie en behandelingen om zodoende de mensen met Duchenne een beter en langer leven te kunnen bieden. Bij De Nieuwe Weg werken drie jongeren met de progressieve spierziekte Duchenne, een spierziekte die ook hart en longen aantast. ‘Op deze manier is het een win-winsituatie. Wij pakken de overlast van de eikenprocessierups aan en helpen tevens het goede doel. Ook is het mooi dat Werkplaats De Nieuwe Weg bij meer mensen bekend wordt’, aldus Luc Smink.

X