Infobrug.nl

06-27258930
Winkelwagen: 0,00 0 items

Hardenberg finalist verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Verrassingsbezoek met gigantisch opblaaskunstwerk aan de top 5 gemeenten

De vijf finalisten van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland worden deze week op spectaculaire wijze bekend gemaakt. Ruim 5000 mensen lieten hun stem horen en bepaalden dat Stein, Zwolle, Hardenberg, Harderwijk en Oude IJsselstreek een plek in de finale verdienen.

 

Deze vijf gemeenten worden deze week verrast met een flitsbezoek: een vier meter hoog opblaaskunstwerk gemaakt door een outsider artist, dit zijn kunstenaars die net even wat anders zijn, staat twee uur lang op een centrale plek in de gemeente.

Woensdag 1 september van 14:30 – 16:30 staat het kunstwerk in Hardenberg. De precieze locatie wordt nog bekend gemaakt. Er zijn ervaringsdeskundigen en waarschijnlijk een wethouder aanwezig om (pers)vragen te beantwoorden.

 

Winnaar bekend op 7 oktober

De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente wordt op 7 oktober bekendgemaakt. Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt. Deze jury bestaat uit Leonard

Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in)), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).

 

Rick Brink was raadslid in Hardenberg op het moment dat deze gemeente in 2019 de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland ontving. Brink vertelt dat de verkiezing zorgt voor positieve aandacht rondom het thema inclusie en waarom dit belangrijk is: ‘’Inclusie betekent voor mij; een samenleving waarin aandacht is voor iedereen! Om dat te bereiken is het belangrijk dat we samen de schouders zetten om toegankelijkheid te verbeteren. Aan die samenwerking geeft de verkiezing een mooie impuls.’’

 

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing wordt georganiseerd door Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is bedoeld om gemeenten op een positieve manier te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. Dat dit nodig is, blijkt uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk. Waaruit blijkt dat mensen in Nederland met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting.

X