Infobrug.nl

06-27258930
Winkelwagen: 0,00 0 items

CTP Veldzicht vervangt separeercellen

Het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht heeft twee extra beveiligde kamers in gebruik genomen. Deze zogeheten EBK’s komen in de plek van separeercellen. “Dit vanuit de gedachte dat we geen patiënten eenzaam willen opsluiten. Dit is een onmenselijke benadering en draagt niet bij aan een goed behandelproces”, zegt Maaike Philippi, manager behandeling van Veldzicht.

De extra beveiligde kamer is een afgezonderde ruimte met daarin een tafel, stoel en matras van softmeubilair. De kale ruimte kan door de patiënt zelf ‘aangekleed’ worden met behulp van een molestbestendig touchscreen in diverse talen. Zo kan de patiënt kiezen voor verschillende kleuren en sferen, muziek afspelen, tv-kijken of spelletjes doen, naar buiten kijken, zelf bepalen of de luxaflex open of dicht is om zich af te zonderen, is er een afgesloten toilet en douche en bestaat de mogelijkheid om van de buitenlucht te genieten. Personeel houdt uiteraard wel altijd toezicht. Medewerkers zijn zestien uur per dag aanwezig in de EBK en ‘s nachts is er toezicht en contact mogelijk met een nachtdienst.
Een patiënt wordt niet zomaar in een EBK geplaatst. De handeling is een onderdeel voor de High & Intensive Care die Veldzicht biedt. ‘Deze methodiek is speciaal ontwikkeld voor patiënten die tijdelijk, al dan niet vrijwillig, extra intensieve zorg nodig hebben.’

X