Infobrug.nl

06-27258930
Winkelwagen: 0,00 0 items

Coalitie Balkbrug 2025 – Hoe het begon

 

 

 

Hoe het begon
‘Balkbrug wordt een spookdorp’ – deze tekst stond op de spandoeken ten tijde van de bijna-sluiting van Veldzicht. Dat jaar dreigde ook het zwembad en de bibliotheek onderwerp van bezuiniging te zijn; met de toenemende leegstand en de vergrijzing is het voor een dorp als Balkbrug belangrijk dat we er met elkaar de schouders onder zetten en de aandacht van de politiek hebben en houden. Hoe ziet ons dorp er over 10 jaar uit; hoe houden we Balkbrug toekomstbestendig voor jong en oud?

Tijdens het Dorpsgesprek ‘Balkbrug 2025’ in Takens gingen ruim 200 inwoners uit Balkbrug aan de slag met die vraag en er zijn veel wensen en ideeën opgehaald die avond. Ideeën en wensen waar we mee aan de slag gegaan zijn in verschillende Focusgroepen.

Groot denken, klein beginnen om alle plannen te realiseren
Een zichtbare Focusgroep was ‘Korte Termijn’, die met kleine klusjes aan de slag ging die ook een eigen (grote) impact hadden. Zo was er de boodschappenpakketten-actie i.s.m. Plus Nanning waarbij de pakketten gespaard werden voor de voedselbank. Maar liefst 153 pakketten spaarden jullie bij elkaar! En verder staat er dankzij deze groep een bankje bij Plus Nanning en bij het kruispunt en ligt de stoep bij de sporthal net even een stukje verder, zodat je ook veilig naar de Diamanthal kunt lopen.

Een andere Focusgroep was ‘Dorpsvisie’. Aan de hand van de ideeën en wensen werden werksessies georganiseerd met dezelfde thema’s die tijdens het Dorpsgesprek op tafel lagen; Wortels, Wonen, Werken en Woonomgeving. Elk thema had 3 sessies; wortels, dromen en realiteit. Ruim 100 deelnemers (inwoners van Balkbrug en/of professioneel betrokken bij Balkbrug) schoven aan tafel en gingen in gesprek met elkaar om uiteindelijk tot 3 perspectieven te komen. Perspectieven waaruit jullie konden kiezen in november 2016. Welke richting wilden jullie op met Balkbrug? Bekijk hier de film die tijdens die avond gepresenteerd is

Puur & Natuur <<Film perspectieven > iemand dit bestand?>>

Na deze avond werd het wel duidelijk; Balkbrug wilde niet kiezen, Balkbrug wilde alle 3 de perspectieven. Daarmee is de Dorpsvisie tot stand gekomen die er nu ligt. Een document voor en door Balkbrug welke aangeeft wat jullie wensen zijn en waar rekening mee gehouden moet worden. Door inwoners, ondernemers, de gemeente en de provincie.

<<Clip van presentatie – 20032017_FINALcompilatie_balkbrug.mp4>>

Infobrug

Naast de Dorpsvisie is er ook, met behulp van studenten, een online platform gecreëerd waar men alle info over Balkbrug kan vinden: Infobrug. Door onderzoek van de studenten is Infobrug.nl, welke bekend was van de schermen die op diverse plekken in Balkbrug hangen, hiervoor het meest geschikt gebleken en omgebouwd tot het brede platform wat het nu is.

‘Begrip voor elkaar versterkt het dorp’

Daarnaast heeft Nicole Welleweerd als student destijds van Windesheim samen met diverse studenten van Deltion voor ons het waardevolle onderzoek ‘Begrip voor elkaar versterkt het dorp’ gepresenteerd, haar afstudeerproject waarin het belang van goede communicatie en de juiste wijze hiervan omschreven worden, gericht op Balkbrug. De kern van het resultaat: ‘als we de tijd nemen om elkaar te leren kennen en elkaar te respecteren zoals we zijn, jong en oud, authentieke Balkenees of ‘import’, dan kunnen we samenwerken aan hele mooi uitdagingen en het dorp nog mooier en gezelliger maken’.

Boekje Infobrug 16-06

 

 

 

.

5

X