Infobrug.nl

06-27258930
Winkelwagen: 0,00 0 items

Coalitie Balkbrug 2025 – Samen werken aan de Dorpsvisie!

   

 

Samen werken aan de Dorpsvisie ‘Balkbrug 2025: Puur Genieten voor Iedereen!’

 

Hoe ziet Balkbrug er in 2025 uit? In 2015 startte een unieke beweging van dorpsgenoten om samen het antwoord te vinden op deze vraag. Het antwoord is een Dorpsvisie met een agenda voor de toekomst van ons prachtige dorp. Deze Dorpsvisie is het resultaat van twee jaar werk en een bijdrage van meer dan 500 mensen, waaronder meer dan 100 jongeren. Op dit moment wordt er in Focusgroepen gestaag samengewerkt aan de tien speerpunten uit deze Dorpsvisie. De erkenning voor de manier waarop we dit aanpakken in Balkbrug is groot!

Samen werken aan Balkbrug 2025: Puur Genieten voor Iedereen! Bouw mee! Meld je hier


Grote kansen

In Balkbrug liggen momenteel grote kansen om onze toekomst hier zelf vorm te geven. Dit is een unieke situatie, gevormd door enkele grote ontwikkelingen in en om het dorp:

  • Komst onderdoorgang: Het is nu de kans om onze nieuwe kruising een veilig karakter en mooie uitstraling te geven.
  • Vastgoed en Retail: De leegstand en de andere manier van winkelen maakt het voor horeca en Retail uitdagend in Balkbrug. Tegelijkertijd, als we toch werken aan een mooie uitstraling van het centrum en toerisme, kunnen ondernemers ook in 2025 hun brood in het dorp verdienen dankzij een bloeiende lokale economie.
  • Beweging rond Ommerschans en Reestdal: In beide gebieden werken partijen met elkaar samen om het unieke karakter van het gebied te benutten voor versterken van ons cultureel erfgoed en benutten toeristische kansen
  • De samenvoeging van scholen, die ons de mogelijkheid geeft diverse ruimtelijke uitdagingen zoals de logistiek en plaats van enkele voorzieningen zoals de bibliotheek
  • Ontwikkelingen bij de sportverenigingen: er is een sterk tekort aan vrijwilligers en men verwacht ledenkrimp. Ook voorzieningen vragen om slimme oplossingen en aandacht voor vitale verenigingen.

Door deze ontwikkelingen te zien als kans en er zelf de regie op te nemen, kunnen we nú het dorp van straks vormgeven. En daarmee blijft Balkbrug een prachtig dorp van onszelf en waar onze kinderen en kleinkinderen graag zijn.


Dorpsvisie ‘Balkbrug 2025: Puur Genieten voor Iedereen!’

Balkbrug staat een mooie toekomst te wachten als we met elkaar werken aan deze Dorpsvisie. Een dorp dat in de geschiedenis al vaak heeft bewezen met elkaar enorme ‘bruggen te kunnen bouwen’ blijkt ook nu weer in staat om met een grote groep betrokkenen en experts tot een nieuwe visie te komen. We zijn trots op dit resultaat!
Als Coalitie BALKBRUG2025 sloegen De Bruggenbouwers, Plaatselijk Belang Balkbrug en de BOV de handen ineen.


Vernieuwende dorpsbeweging

De manier waarop we in Balkbrug onze eigen toekomst vormgeven wordt door buitenstaanders als bijzonder gevonden. Door het College van Hardenberg worden we als gesprekspartner serieus genomen en niet voor niets ging de toekenning van de ‘Gewoon Doeners’-prijs naar ons initiatief: ‘Alleen ga je harder, maar samen kom je verder’ zei onze burgervader. Onze status als Bestuurlijk Experiment van de provincie Overijssel maakt dat we bekend staan als een vernieuwende dorpsbeweging. Regelmatig worden we gevraagd om te delen met andere dorpen, wat we doen!
Inmiddels opereren we onder de naam Coalitie BALKBRUG2025 en werken we met focus en veel plezier aan de tien speerpunten uit de Dorpsvisie.

Wil je meebouwen – doe ook mee! Meld je hier

Dorpsgesprek ‘Balkbrug 2025’
Veel mensen uit Balkbrug kunnen het zich vast nog wel herinneren; die avond in Takens – de laatste zaterdagavond voordat Takens definitief failliet werd verklaard – tijdens het Dorpsgesprek ‘Balkbrug 2025’ op 19 juni 2015.

Na deze avond zijn 5 Focusgroepen en 6 Denktanks met elkaar aan de slag gegaan om de input van het Dorpsgesprek te verwerken. Er werden drie scenario’s voor de toekomst vormgegeven en op 22 november 2016 aan het dorp gepresenteerd waarbij ruim 200 mensen hun keuze kenbaar maakten. Ondertussen werden er allerlei projecten gerealiseerd, van nieuwe bankjes

en een nieuwe stoep bij de sporthal

tot aan meer vertier door middel van Boost! voor jongeren.

En met Infobrug en studenten van Deltion en Windesheim werkten we samen aan een goed werkend multimediaal platform voor het dorp. Als je weet wat er speelt kun je ook meedoen!
Onder de noemer ‘Begrip voor elkaar versterkt het dorp’ (het waardevolle onderzoek van Nicole Welleweerd en medestudenten) werd de Dorpsvisie op 15 juni 2017 gepresenteerd in MFC ‘t Trefpunt.

Lees hier meer over het ontstaan van onze Dorpsvisie.

X